6 корисних страв на сніданок для дітей від року до трьох — що приготувати дитині на сніданок

Як відомо, правильне (корисне і смачне) харчування — запорука здоров’я малюка. І головну роль в денному раціоні грає, звичайно, сніданок. Щоб дитині вистачало енергії на весь день, з ранку потрібно повноцінно, правильно і, природно, смачно поїсти. Тобто, запастися бадьорістю до самого вечора.

Читайте також: Що робити, якщо дитина часто хворіє — 7 вірних способів підвищити імунітет малюка.

А щоб малюк не протестував проти «корисних сніданків», до них слід підходити творчо і з любов’ю.

Зміст статті:

  • Каші
  • Омлет
  • Сирний сніданок. Сирники
  • Пудинги
  • Суфле
  • Оладки

Каші

Кожна друга дитина кривиться, ледь почувши це слово. Але в силах мами перетворити такий сніданок в справжній кулінарний шедевр — щоб не те що малюк, а навіть папа старанно працював ложкою.

У чому користь каші?

  • Вівсянка. Універсальний дієтичний сніданок, багатий вітамінами, корисними кислотами, мікроелементами, рослинними білками. Овес — ідеальний антиоксидант, помічник в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту, джерело біотину (вітамін, недолік якого веде до слабкості, сонливості, зниження апетиту тощо).
  • Гречка. Справжнє джерело вітамінів. Ядриця — це натуральна і смачна міні-аптека, яка позбавляє організм від шкідливого холестерину, позитивно впливає на роботу серця, має антитоксичну дію. Список достоїнств гречки величезний.
  • Перлова. На перший погляд, не сама апетитна, але надзвичайно корисна каша. В перловій каші міститься маса вітамінів, білок і крохмаль, мікроелементи, лізин (противірусна амінокислота).
  • Рисова. Ця кашка корисна для інтелекту, багата клітковиною, запасом вітаміну В і білка.
  • Пшонка. Кашка для серця. Такий сніданок багатий мінеральними речовинами, вітамінами РР, амінокислотами, мікроелементами.
  • Кукурудзяна. Сніданок для ШКТ. Містить вітаміни (РР, С, В), каротин, лізин і триптофан, клітковину, кремній. Каша знижує бродіння в кишечнику, виводить токсини, є низькокалорійною.

Перлову кашку дитині 1-3 років є ще рано (важко засвоюється), манна теж не рекомендується, а от інші крупи будуть дуже навіть корисні.

Як зробити смачну кашу для дитини?

  • Додати шматочок масла (вершкове) в процесі варіння.
  • Влити в кашу (готовності) трошки молока і докипятить.
  • Додати фруктів (сухофруктів), горішків, джему або варення, овочів.
  • Додати яблучко запечене або тертий сир.
  • Додати фруктове пюре, подрібнені або цільні ягоди.
  • Додати фруктового соку для кольору.
  • Додати збиту масу з варених овочів (гарбуз, морква, цвітна капуста).

Проявіть фантазію. Каша на сніданок може стати «полотном» в тарілці — з допомогою фруктів, цукатів або варення «малюйте» для дитини кулінарні пейзажі, невідомих звіряток або фантастичних персонажів. Жодна дитина від такої каші не відмовиться.

Омлет

Проти омлету зазвичай протестують рідше, ніж проти каш, але і такий сніданок вимагає оформлення і маминої фантазії. Омлет корисний вмістом (в яйцях і молоці) вітамінів групи В, Е, А, Д, жирів і білків, корисних елементів.

Поради:

  • Вживання яєць повинно бути помірним, щоб уникнути алергії.
  • Перепелині яйця — ідеальний варіант (ризик алергії знижується до мінімуму, жорстких обмежень немає). Замість 1 курячого — 3-4 перепелиних.
  • Яйця спочатку слід промити водою.
  • Варіанти приготування: запекти на сковороді під кришкою (після 2 років), запекти в духовці або на пару (з 1 року).
  • Щоб омлет був смачним і привернув увагу малюка, додаємо в блюдо овочі (морква, броколі, болгарський перець, кабачок або картоплю), зелень. Зверху «малюємо» з допомогою продуктів смішні моськи, садимо помідорних сонечок та ін.

З чим можна зробити омлет для дитини?

  • Омлет з сиром і кабачками. Кабачки попередньо обсмажують, після чого заливаються майбутнім омлетом (яйця і молоко, 2:1). Можна посипати тертим сиром після того, як омлет підніметься.
  • З зеленню і помідорами. 3 перепелиних яйця збити з молоком, додати рубаною зелені і помідорів, шматочок вершкового масла, поставити в мікрохвильову піч на пару хвилин.
  • З брокколі і морквою (з 1,5 років).
  • З картоплею і тертим сиром (з 1 року).
  • З овочами (з 1,5 років). Кабачок, зелень, моркву, солодкий перець.
  • З морквою і цвітною капустою (з 1,5 років).
  • Зі шпинатом (з 2 років).
  • З рибою. Варену рибу залити майбутнім омлетом і запекти в духовці або мікрохвильовій печі.

Сирний сніданок. Сирники

Після 6 місяців сир для дитини — обов’язкова частина меню. Сир — це фосфор і кальцій, це маса вітамінів, це можливість використовувати продукт в самих різних варіаціях. Наприклад: сир зі сметаною, ягодами або фруктами, галушки або вареники з сиром, сирники, сирна маса з різними інгредієнтами, сирне печиво, запіканка і багато іншого.

А у нас мова піде про самому улюбленому сирному блюді серед малечі — про сирники. Готуються вони досить просто, а подавати можна практично під будь-яким «соусом» — сметана, варення, згущене молоко, ягоди, фрукти тощо (відповідно до віку).

Як зробити сирники?

  • Змішати яйце з цукром (1,5-2 ст/л).
  • Додати борошно (1,5-2 ст/л), розмішати.
  • Додати 250 г сиру, розмішати.
  • Зліпити з маси коржі і, обвалявши їх у борошні, обсмажити з двох сторін на повільному вогні.

Корисні рекомендації:

  • У масу для сирників можна додати ягоди, фрукти чи цукати, мед, корицю, ванільний цукор та ін.
  • Сир для дітей слід використовувати тільки натуральний.
  • Перед подачею сирники слід красиво оформити у вигляді міні-сонечок з променями з варення або у вигляді кульбаби. А можна полити варенням і прикрасити ягодами.
  • Вибирайте для малюків сир м’якої консистенції.
  • Не пережаривайте сирники — готуйте на малому вогні, злегка підрум’янюючи. Після промокніть серветкою, щоб скло зайве масло.
  • Не варто давати смажені страви малюкам віком 1,5-2 років.
  • Для малюків 1-3 років можна перетирати сир (50-60 г) в пасту і додавати до неї кашу, фруктове пюре або перемелені ягоди.

Пудинги

Це блюдо підійде для крохи від року і старше. Такий сніданок не тільки корисним, але також смачним і красивим. Тобто, сподобається будь-якому маленькому привереде. Користь і плюси пудингу — це легка засвоюваність, ніжна консистенція, поліпшення апетиту та обміну речовин, маса корисних елементів для здоров’я.

Варіанти приготування пудингу:

  • З сиром і манкою.
  • З овочами.
  • З м’ясом або рибою.
  • З ягодами.
  • З рисом або з шоколадом.

Як готувати пудинг для малюка?

  • Налити в каструлю молоко (400 мл), насипати 2 ст/л цукру, додати ванільного цукру, варити до розчинення цукру.
  • В 100 мл молока розчинити 2 ложки крохмалю, додати збитий жовток, акуратно влити в каструлю до вже готової суміші. Варити пару хвилин, помішуючи.
  • Перекласти суміш в охолоджені форми, поставити в холодильник накритими фольгою (на 2 години).

Прикрасити можна ягодами, кокосовою стружкою, горіхами, яблуками або журавлиною та ін.

Суфле

Відмінний варіант сніданку для малюка з 11 місяців і старше. Дієтичне блюдо, яке представляє собою повітряний кулінарний шедевр з різними інгредієнтами на основі збитих яєчних білків.

Читайте також: Дитяче меню на свято — рецепти дитячих святкових страв.

Суфле готують…

  • З сиром.
  • Картопляним пюре.
  • З риби, птиці або м’яса.
  • З овочів.
  • На молоці.
  • З фруктів.

Класичне суфле (з 1 року).

  • Довести до кипіння воду з молоком (0,5 склянки/1,5 склянки), струменем всипати манку (1 склянка), помішуючи, щоб уникнути появи грудочок.
  • Через 10 хвилин зняти з вогню, додати 2 жовтки, цукор (2 л) та масло вершкове (2 л), збити, відразу додати заздалегідь збиті білки, змішати.
  • Суміш викласти у форму змастити маслом заздалегідь) і готувати на пару (до готовності).
  • Для оформлення — горіхи, фрукти, ягоди тощо

Суфле з яловичини.

  • Відварити в підсоленій воді м’ясо (300 г).
  • Розмочити пшеничний м’якуш (близько 100 р).
  • Подрібнити в блендері розмочений м’якуш, відварне м’ясо, 10 г масла і 2 жовтки.
  • У готовий фарш акуратно ввести охолоджені і збиті білки.
  • Обережно змішати, викласти у змащену форму, запекти до готовності.
  • Прикрасити зеленню, сметаною і пр.

За тим же принципом можна готувати суфле з печінки, рибного філе, птиці (якщо немає алергії) та ін В якості гарніру і прикраси — горошок, морква, кабачки, підлива.

Оладки

Сніданок для малюків з 1,5 років і старше. Хоча оладки крихти і починають тріскати, ледь у них вилізуть 4 перших зуба, все-таки перевантажувати дитячий організм не варто. Тому в рік оладки краще не давати. Варто пам’ятати, що млинці і оладки — жирна їжа і важка. Тому обмежуємося 1-2 штуками, використовуємо тільки свіжі натуральні продукти і не пересмажуємо.

Як готувати і оформляти оладки для улюблених діточок?

  • Основу можна зробити на воді, кефірі (товсті оладки), кисляку, молоці (тонкі оладки) або навіть йогурті.
  • У тісто додаємо сирну пасту або сир, терті овочі (гарбуз, морква, капуста або картопля), подрібнені фрукти або пропарені і також подрібнені сухофрукти (родзинки, чорнослив, курага).
  • Подаємо малюкові оладки красиво оформленими зі сметаною, киселем, варенням, джемом або медом. Прикрашаємо ягодами або зеленню, фруктами.

І, звичайно, не забуваємо про напій до сніданку для улюбленого чада. Наприклад, морс, кисіль, при відсутності алергії — какао, компот, слабкий чай або бананово-молочний коктейль (замість молока можна використовувати натуральний йогурт).

А які корисні сніданки для своїх малюків готуєте Ви? Поділіться своїми рецептами в коментарях нижче!

Автор: Наталі.

Ссылка на основную публикацию