Бузина і її корисні властивості

Бузина здавна вважалася цілющою рослиною. У середні століття в Європі до неї ставилися як до священного дерева. Перша згадка про бузину можна зустріти ще в Плінія. Її латинська назва звучить як «самбукус», що в перекладі означає «червона фарба».

Така назва прижилася за рахунок того, що раніше з ягід бузини виробляли фарбу червоного кольору, якою фарбували полотна.

Біологічні особливості бузини

Бузина це невеликий кущ або дерево ( в залежності від того, як його сформують), має темно-сіру кору. У висоту ця рослина може досягати семи метрів. Листя бузини зазвичай темно-зеленого кольору і мають доволі неприємним запахом. Квітки ж, навпаки, дуже запашні, біло-жовті, маленькі і мають червонуватий віночок. Вони зібрані в досить великі суцвіття і сидять на квітконіжках. Плоди бузини дуже соковиті і мають солодкувато-кислий смак. Всередині плоду є зазвичай дві-три кісточки чорно-фіолетового кольору. Бузина починає цвісти в травні. Закінчується період цвітіння в липні. Дозрівання плодів відбувається в серпні або вересні. Але дозрілі плоди залишаються на гілках навіть після опадання листя. Росте бузина переважно в листяних видах лісів. Її можна зустріти на підлісках, узліссях, між чагарниками лісового горіха і акацій. Нерідко бузина росте в міських парках і садах. Найбільше поширення бузина має у південній і південно-західній смузі Росії.
У великій кількості зустрічається на Кавказі і в Криму.

Як і коли збирати сировину бузини

Для промислових і домашніх заготовок бузину вирощують в Молдові і на Україні. Збирати суцвіття бузини потрібно тоді, коли вони повністю дозріють. При цьому потрібно стежити за тим, щоб не пошкодити квітка. Сушити потрібно відразу ж після збору. Для цього квітки бузини розкладають на газеті або плівці тонким шаром. Місце для сушіння повинне бути захищеним від сонячних променів і добре провітрюваним. Коли квітки висохнуть, їх треба протерти на решітці, щоб видалити квітконіжки. Якщо квіти будуть висушені правильно, вони придбають жовтий відтінок і стануть виділяти ледь помітний, але ароматний запах. При зборі бузини ламати гілки не варто, оскільки дерево вже не зможе цвісти після цього. Іноді крім квіток заготовляють і дозрілі плоди, і молоде листя. Плоди треба збирати в період їх повного дозрівання. При цьому їх необхідно відокремити від плодоніжок. Сушити їх слід в духовці при температурі 65 градусів. Але допускається сушити на свіжому повітрі в суху погоду. Правильно висушені плоди не будуть мати запаху, а їх смак буде кисло-солодким.

Корисні властивості бузини

У складі квіток бузини міститься аскорбінова кислота, деякі органічні кислоти, рутин, холін і ефірні масла. Плоди бузини мають у своєму складі провітамін А, вітамін С, дубильні та інші подібні речовини. Суцвіття і плоди бузини застосовуються як в офіційній, так і народній медицині.

  • З квіток можна робити настій, який дуже корисний при простудних захворюваннях.
  • Чай з квітів бузини надає потужний потогінний ефект.
  • Також його рекомендується пити при запаленні верхніх дихальних шляхів. На його основі можна робити різні інгаляції.
  • Ефективно допомагає настій квітів при хворобах печінки, надаючи жовчогінну дію.
  • Різні препарати, засновані на перероблених квітках бузини, широко застосовуються для лікування запалень горла, ротової порожнини.
  • З ними роблять компреси, припарки і полоскання.

Як приготувати і як приймати настій бузини

Щоб приготувати настій бузини, потрібно взяти 1-2 чайні ложки квіток і запарити їх склянкою окропу.

Якщо настій буде використовуватися як потогінний засіб, то його треба пити в гарячому вигляді на ніч по півсклянки. При розладах шлунка настій випивають холодним по чверті склянки перед прийомом їжі.

Ягоди бузини в народній медицині використовуються як слабке проносний засіб. З цією метою роблять відвар з кори бузини. Він надає також хороший сечогінний ефект.

Жіночий сайт. Всі права захищені. © 2015