Гастрономічний туризм 7 країн, які повинен відвідати кожен гурман

Поєднання приємного, корисного і… смачного — новий напрям в турбізнесі. Для вибагливих мандрівників туристичні фірми пропонують сьогодні гастрономічні, «смачні» тури, які передбачають суцільне свято живота, майстер-класи з приготування національних страв, дегустаційні екскурсії.

Читайте також: 10 найкращих ресторанів Європи для мандрівника-гурмана.

Які країни найбільш популярні серед справжніх гурманів?

Зміст статті:

  • Франція
  • Мексика
  • Японія
  • Італія
  • Таїланд
  • Китай
  • Греція

Гастрономічне подорож у Францію — за жаб’ячими лапками!

Ця країна відома на весь світ своїми сирами, хрусткими багетами і винами. Звичайно, багатовікові традиції зазнають деякі зміни, але вишуканість французької кухні і особливу увагу до аромату, смаку і, звичайно, зовнішньому вигляду страв — незмінні.

Читайте також: 10 кращих ресторанів Москви для романтичних зустрічей і дружніх посиденьок.

Особливості французької кухні:

  • Широко і активно використовуються для приготування страв, вино, лікери, коньяк.
  • Молочні продукти вживаються рідше, ніж в інших країнах Європи. Виняток — сир і страви з нього — це обов’язковий «аперитив» перед десертом. Також варто відзначити сирні суфле з різними начинками і омлети.
  • Соуси — обов’язкова частина французької кулінарної програми. Всього в країні налічується понад 3000 видів соусів.
  • Спеції теж використовуються повсюдно, і вибір їх не порівняти з арсеналом спецій російської господині.
  • До гарнірів на «друге» французи люблять подавати салат латук і спаржу з артишоками, шпинат, баклажани, стручкову квасолю та інші овочі.
  • Десерти — особливий розділ в «книзі» французької кухні. Вони завжди ніжні, фантастично смачні, з вишуканими начинками, посипками і поливами.
  • Французи не уявляють свого життя без супів, велика частина яких — супи-пюре (цибульні, картопляні, сирні тощо).
  • М’ясо у Франції воліють є не до кінця просмаженим. Щоб зверху обов’язково апетитна скоринка, а всередині рожевий сік і напівсирої вигляд.
  • Морепродукти (гребінці, креветки тощо) і риба (тріска, камбала, короп та ін) — основна складова других страв.

Що варто спробувати у Франції?

  • Звичайно ж, в першу чергу, сири та вина. Не спробували у Франції вино — вважайте, поїздка пройшла даремно. Ідеальний варіант — екскурсія по замках з обов’язковою дегустацією вин, коньяку, сидру.
  • Устриці. Їдять їх живими, обов’язково збризнувши соком лимона. І не забудьте про виноградних равликів по-бургундськи (їх вживають з зеленню і часниковим маслом).
  • Фуа-гра. Цей ніжний делікатес (гусяча або жирна качина печінка), найбільш популярний в маринованому вигляді.
  • Жаб’ячі лапки і цибульний суп.
  • Буйабес. Легенда Провансу — суп з морепродуктів і обсмажених овочів.
  • Пиріг Кіш. Начинки — різні (сир, вершки, м’ясо тощо), тісто листкове рубане. Цей пиріг їдять практично замість хліба.


Французи роблять упор на овочі і морепродукти, правильне і смачне харчування — основа кухні, яка визнана найбільш корисною та різноманітною в світі. Тому таке кулінарне подорож можна відправлятися не тільки гурманам і бажаючим поповнити «винний погребок», але і тим, хто стежить за фігурою або сидить на дієті.

Кулінарне подорож до Мексики за традиціями майя і ацтеків

«Смачне» подорож до Мексики — тур для сміливих гурманів (у всіх сенсах). Традиції приготування страв з плином часу піддавалися впливу іспанської, африканської і французької кухні. Але найбільш тісно пов’язана мексиканська кухня з культурою великого індійського держави майя і ацтеків.

Особливості мексиканської кухні:

  • Основа страв — кукурудза. З неї печуть коржі тортільяс, варять кашу тамалес і роблять тако і енчіладас — мексиканська «шаурма» (м’ясо, томати, цибуля, сир і авокадо в кукурудзяного коржа).
  • На основі більшості страв можна віднести і квасоля, прянощі і перці (120 сортів).
  • Свіжі і сушені трави використовують повсюдно. Кінза найбільш популярна, часто зустрічається петрушка і орегано, чебрець, часник, коріандр і ін
  • З овочів/фруктів домінують томати, квасоля, авокадо, шпинат, цвітна капуста, чайота (місцевий огірок), банани, топінамбур, черимойя, гуаява, манго і папайя.
  • З напоїв (їх в Мексиці — безліч) варто виділити шоколадний напій, атоле з кукурудзяного соку, мате (чай з пальмового листя), пульке (з соку агави), текілу, мескаль.

Що варто спробувати в Мексиці?

  • Тамалес — кукурудзяна святкова каша.
  • Текіла (чим жовтіше, тим старше і смачніше). Обов’язково з лимоном і сіллю.
  • Квесадильяс — коржики з м’ясом, сиром і гарбузовим квітами.
  • Тачос — хрусткі кукурудзяні коржі з овочами, квасолею, перцем і м’ясом.
  • Фахітос — квасоля з овочами (або м’ясо) і спеціями на коржику.
  • Начос — скибочки коржів з сиром, перцем, бобами і томатами.
  • Гуакамоле — традиційна закуска (зелень, перець, томати, авокадо).
  • Бурітос — коржі з овочевою/м’ясною начинкою і гострим соусом.
  • Сальса — гострий соус (томати, часник, перець чилі, зелень).
  • Чичароны — мексиканські «чіпси», скручені в рулет шматочки смаженої свинячої шкурки.
  • Чілес ен ногада — перці з м’ясом і рисом під соусом з волоських горіхів і обвалуванням з гранатів.


Звичайно, не всім до душі доведеться мексиканська кухня. Причому, йдеться і про смакових пристрастях, і про кількість перцю в стравах. Гурманам з проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту, діабетикам і дітям кулінарний тур в Мексику точно не підійде. А всім іншим любителям «гостренького» — дуже навіть сподобається.

Подорож гурмана в Японії: рис — всьому голова

Країна, в якій їдять тільки корисні і свіжі продукти. Без рису не проходить жоден обід. Риба і морепродукти — у величезній кількості. А без суші японці — як ми без чаю з плюшками.

Особливості японської кухні:

  • Велика кількість соєвих продуктів — боби натто, сир тофу, соус, суп-паста місо.
  • Виключно свіжа риба, водорості і морепродукти — основа кухні.
  • З осені в страви додаються коріння лотоса, по весні — паростки бамбука, влітку відновлюють сили смаженою вугром, а взимку мандаринами.
  • Широко використовується квасоля, морква, капуста, батат, дайкон, хрін васабі.
  • Вживання м’яса вельми обмежена.
  • Японські десерти нам, звиклим до тортів і тістечок, здадуться прісними. Але в Японії шанують корисну їжу, тому і десерти там корисні — низькокалорійні і легкі, з трав, бобів, імбиру, батату тощо

Що варто спробувати в Японії?

  • Місо-суп і тофу.
  • Фугу. Отруйна риба, при вживанні якої гурман відчуває приємне відчуття сп’яніння, якщо кухар був професіоналом. «Російська рулетка» по-японськи.
  • Набэмоно (майже фондю).
  • Моті — коржик з товченого рису на шпажці, полита сиропом.
  • Вагасі (японські солодощі) з червоної квасолі, каштана, батату трав. А також Екан — пастила з агар-агару, бобів та цукру.
  • Онігірі — корисний фастфуд по-японськи.
  • Суші і роли.
  • Сашимі — смужки свіжої сирої риби з овочами.
  • Сукіякі — страву з грибів, м’яса, удона і китайської капусти.
  • Напої — саке, гэммайтя, сьотю (місцева самогонка) і мугитя.


Ну і для найсміливіших:

  • Сарана в соєвому соусі.
  • Личинки бджіл з цукром — хатиноко.
  • Натто.
  • Морозиво зі смаком м’яса.
  • Рисові крекери зі смаком чорних ос.


Кому сподобається японський гастрономічний тур? Так, напевно, всім, включаючи дітей і, особливо — сидять на дієті дівчат. Поправитися в Японії — вам точно не загрожує. І, звичайно, така подорож припаде до смаку всім, хто хоче спробувати істинно японської кухні, а не того, що ми звикли їсти в наших ресторанах.

Гастрономічне подорож за піцою в Італію

Шанувальників італійської кухні не злічити. У всьому світі полюбляють пасту, піцу, різотто, тірамісу і італійське вино.

Особливості італійської кухні:

  • Їжа не настільки вишукана, як у Франції, з мінімумом компонентів, але не менш смачна.
  • Фрукти і овочі — в достатку практично у всіх рецептах (боби, спаржа, артишоки, цибуля). Для їх приготування використовують оливкова олія та вино.
  • Немає недоліку і в м’ясних/молочних продуктах, спеції, соуси. Хоча м’ясо менш популярне, ніж сири (моцарелла, пармезан і ін. — понад 500 видів).
  • Макарони — істинно італійське блюдо. Рецептів пасти — безліч, і кожна італійка має знати мінімум 15 з них.
  • Незважаючи на калорійність італійських страв, жителі країни не страждають проблемами зайвої ваги. Секрет — в борошні грубого помелу, яка, навпаки, потрібним чином впливає на ШКТ.
  • Основа десертів для італійської кухні — фрукти. А пристрасть до спецій у італійців сильніше, ніж у французів.

Що варто спробувати в Італії?

  • Лазанья — запіканка з декількох шарів, залитий соусом Бешамель; начинки можуть бути різними — овочі, рагу та ін
  • Справжні равіолі.
  • Десертні вина, що успішно конкурують з винами Франції.
  • Тістечко тірамісу і трубочки каннолі.
  • Піца Маргарита.
  • Паста Карбонара і Болоньєзе.
  • Різотто — кремової консистенції рис з овочами, рибою або м’ясом.
  • Карпаччо. Тонко нарізане м’ясо з приправами, закуска.


Обмежень для такого туру просто немає. Італійська кухня не має протипоказань.

Кулінарне подорож у Таїланд — їдемо за екзотикою!

Кулінарне подорож в цю країну стає все більш популярним рік від року. Переважно кухня Таїланду — це тропічні фрукти, локшина, дари моря і рис. Все дуже гостре і незвичайне.

Особливості тайської кухні:

  • Тут їдять все, потроху і без заборон. На тайському столі можна побачити і м’ясо, і піцу і смажених комах. Основа раціону — фрукти, риба, м’ясо і овочі, а також контраст кисло-солодкого і гострого.
  • Рис їдять скрізь і завжди. Він тут пропонується в самих неймовірних варіантах, відрізняючись за клейкості, кольором, ароматом. Не менш улюблена тайцями локшина — з рису, пшениці, бобів мунг та ін.
  • Враховуючи велику кількість гострих спецій у стравах, не забувайте в ресторанах Таїланду попереджати, що ви — не вогнедишний дракон. Або готуйтеся заливати пожежу в горлі.
  • Звичні нам фрукти в Таїланді, звичайно, є, але ціна на них буде високою. А ось дуріан, мангостану, папайя, манго, кокоси і карамбола — сущі копійки і на кожному кроці.

Що варто спробувати в Таїланді?

  • Том Ям — суп на кокосовому молоці (з рибою, куркою або морепродуктами).
  • Червоний карі з куркою.
  • Локшина Пад Тай. Вона обсмажується з горіхами, бобовими, тофу, чилі та яйцями і приправляється рибним соусом.
  • М’ясо Панаенг. Готується в гострому кокосовому кремі.
  • Рис з молоком кокоса і манго.
  • Смусі з мангостіна.


Велика кількість гострих страв і фруктова екзотика — однозначно не варіант для дітей, майбутніх мам і пацієнтів гастроентеролога. Для решти таку подорож стане дуже навіть приємним спогадом.

Гастрономічне подорож в Китай, А ви вже поїли?

Саме це питання задають один одному китайці замість «як справи?» і «що нового?». Основа китайської кухні — традиції та збереження гармонії у всьому. Їжа для китайця — ритуал.

Особливості китайської кухні:

  • На обробку страв йде більше часу, ніж на приготування. Причому теплова обробка відбувається дуже швидко — не більше 4 хвилин, щоб не зіпсувати смак і якість продукту.
  • Приправи застосовуються повсюдно, в обов’язковому порядку — понад 300 видів. Не менш популярні соуси.
  • З м’яса в Китаї особливо популярна свинина, качка і курка (фаршу, котлет і біфштексів ви тут просто не знайдете).
  • Риба і морепродукти також затребувані — китайський окунь, риба-шабля, креветки і краби, молюски, устриці тощо
  • Зернобобові замінюють китайцям м’ясо (м’ясо в Китаї споживають дуже помірно). З борошняних виробів варто відзначити коржі, локшину і хлібці — вони становлять вагому частину раціону.
  • З овочів китайці найбільше воліють шпинат і перець, капусту різних видів, батат, томати, редьку та ін.
  • Хліб, сир, сметану з сиром, молоко і картоплю китайці не їдять (вершкове масло — дуже рідко), а соєві приправи практично замінюють сіль і вживаються майже зі всіма стравами.
  • Китайці обожнюють імбир — у вигляді варення або засахаренным.

Що варто спробувати в Китаї?

  • В першу чергу, качку по-пекінськи. Вона подається з цибулею-пореєм і солодким соусом.
  • Свинина в кисло-солодкому соусі.
  • Вінець китайської кухні — тофу (соєвий сир), фаршировані рибою.
  • Китайський самовар — асорті з тонко-нарізаних продуктів, які ви варіть самі в киплячому бульйоні.
  • Дамплины (гострі пельмені) і дім сами (булочки з начинками).


Мистецтво приготування та оформлення страв доведено в Китаї до досконалості — такого ставлення до їжі та її вживання немає ні в одній країні світу. Вже заради одних лише гастрономічних церемоній варто їхати в Китай.

До речі, там не прийнято голодувати, і обід ніхто ніколи не пропустить, але, як і в Японії, китайська кухня — виключно корисна і здорова.

Греція — 4 кита здорової їжі

А саме — оливкова олія, простота рецептів, якість продуктів і трави з прянощами. Греки живуть дуже довго, і секрет їх довголіття простий — здорова їжа.

Особливості грецької кухні:

  • Овочі використовують у великій кількості і самому несподіваному поєднанні.
  • Приправи застосовуються розумно й помірковано.
  • Всі продукти виключно свіжі — і оливки, і восьминоги. Порції незмінно великі (поїсти в Греції люблять).
  • Основа кухні — морепродукти (омари, вугри, креветки і мідії, кальмари тощо), м’ясо, достаток овочів (особливо баклажани, артишоки, квасоля, томати), сир фета і оливки.

Що варто спробувати в Греції?

  • Кава Фрапе, Эллинико Кафе і гірський чай Малотира.
  • Сир фета і кефалотири.
  • Запіканка Мусака з баклажанів, м’яса і картоплі під соусом бешамель.
  • Долмадес — практично голубці у виноградному листі.
  • Пастицио — макарони з соусом бешамель і м’ясом.
  • Арні — баранина на грилі і сувлаки.
  • Стифадо з кролика і яловичини в кисло-солодкому соусі.
  • Хтаподі — восьминіг на вугіллі.
  • Дзадзикі — закуска до м’яса з йогурту, часнику, огірків і приправ.
  • Виноградна горілка ракія, мускат і біле вино асиртико.


Гастрономічне подорож до Греції буде по смаку (і по шлунку) всім. Ви не знайдете тут шкідливих, несмачних, штучних або несвіжих продуктів та страв. Головне — харчуватися там, де харчуються самі греки, а не в «туристичних» ресторанах.

Читайте також: 10 кращих пивних ресторанів і барів у Празі — де спробувати кращого чеського пива?

Автор: Наталі.

Жіночий сайт. Всі права захищені. © 2015