Гречаний мед, його корисні властивості

Корисні властивості гречаного меду. Нектар, зібраний і оброблений бджолами із квіток гречки, перетворюється в гречаний мед з чуйним і незрівнянним смаком і ароматом. Якщо порівнювати гречаний мед з іншим квітковим медом, то можна сказати про те, що він не такий солодкий, він за смаком більше нагадує патоку.

А ось колір гречаного меду буває від мідно-червоного кольору з жовтим відтінком до темно фіолетового і навіть чорного кольору.

Але це не найголовніше. Важливіше те, що гречаний мед відрізняється від своїх побратимів тим, що має більш високі концентрації мікро — та макроелементів, а також рослинних антиоксидантів.

Гречаний мед, харчова цінність.

Очевидним фактом є те, що корисні властивості гречаного меду знайшли своє відображення в складному біохімічному складі.

У меді три головних компоненти: вода, глюкоза, фруктоза. Для того щоб було більш зрозуміло, як це позначається на цілющі та смакові якості меду, наведу певні цифри. Доведено, що фруктоза солодше сахарози на 70%, а ось сахароза солодше глюкоза.

Наприклад, у конюшини меду (мед світлого сорту) спостерігається найбільша пропорція фруктози по відношенню до глюкози. Тому продукт виходить дуже солодким. А ось темний мед, до таких відноситься і гречаний мед, має такі співвідношення фруктози до глюкози — 40% : 30%. Крім цього в такому меді більше антиоксидантів і вологи.

Які вітаміни входять до складу гречаного меду.

У гречаному меді міститься дуже небагато корисних для людського організму вітамінів. До його складу входять: рибофлавін, ніацин, тіамін, вітамін А, групи В (В5, В12, В8, В6, В9), а також вітаміни D, Е, З і фолієва кислота.

Мінеральні речовини.

Як вже говорилося трохи вище, в гречаному меді багато мікроелементів, порівняно, наприклад, з конюшини або липовим медом (мед світлих сортів). У ньому міститься: мідь, залізо, фосфор, сірка, магній, кальцій, титан, натрій, йод, бор, цинк, хлор, калій. Інший продукт, погодьтеся, навіть уявити важко з таким багатим мінеральним складом, як у гречаного меду.

Жирні кислоти.

У гречаному меді міститься кілька жирних кислот. Такі речовини необхідні кожному людському організму, але сам організм, на жаль, так і не навчився виробляти їх. Мова йде про Омега-6, іншими словами про лінолевої кислоти.

Крім того, що її можна знайти у гречаному меді, вона міститься ще в горіхах, гарбузового та соняшникового насіння, бобових та зернових культурах, змінах льону.

Поліненасичені жирні кислоти допомагають у розвитку нервової та мозкової системи, забезпечують здорове функціонування надниркових залоз і щитовидної залози, борються із запаленням та інфекціями, що регулюють артеріальний тиск, впливають ще на свертывыае6мость крові.

Користь гречаного меду.

Антиоксидантні властивості.

У гречаному меді містяться флавоніди і рослинні феноли, які довели свою антиокислювальну потужність. Дослідження показали, що вживаючи гречаний мед регулярно в невеликій кількості, тим самим можна було підвищити показники рівня антиоксидантів в крові, запобігти відкладення шкідливого холестерину і липидное пошкодження. А книзі Майкла Маррі «Енциклопедія Цілющих Продуктів» написано, що липидное пошкодження є першою причиною появи атеросклерозу.

А ось що стосується інших антиоксидантів, які містяться в гречаному меді, на їх рахунок з’явилася думка М. Бепенбома. Він каже, що концентрація поживних і важливих речовин гречаного меду порівнянна з деякими фруктами, овочами і томатами, в яких містяться антиоксиданти.

Загоюють і антисептичні властивості.

Гречаний мед може надавати дію, подібну медичним антисептиків. Його можна використовувати в якості лікувального засобу для обробки трофічних виразок, опіків і ран. Гречаний мед підсушує рани, поглинає воду, в результаті чого припиняється ріст бактерій і грибків у вогнищі запалення.

Гречаний мед — це натуральний продукт, який підвищує імунітет і вбиває бактерії. Однак багато його корисні властивості при пастеризації випаровуються. Тому в їжу рекомендується вживати продукт у свіжому вигляді, який не піддавався термічній обробці.

В останні роки популярністю гречаний мед став користуватися в США, де його оцінили по достоїнству. Як тільки підвищився попит на гречаний мед, виробництво гречаної крупи в Америці автоматично збільшилася.

Гречаний мед — джерело амінокислот.

У гречаному меді міститься сім найбільш важливих для організму амінокислот:

  1. Лізин, ефективно використовувати при герпесі.
  2. Триптофан заспокоїть нерви і вилікує безсоння.
  3. Метіонін знижує рівень шкідливого холестерину, а також відповідає за здоров’я і красу шкіри, волосся і нігтів.
  4. Гістидин володіє протизапальними властивостями.
  5. Цистеїн відповідає за швидкий ріст волосся, запобігає швидке старіння шкіри (особливо це стосується курців), завдяки цестину організм краще поглинає залізо, володіє загоюючими властивостями.
  6. Тирозин відповідає за гарний настрій. Корисна тирозининовая кислота для підвищення концентрації людям, які займаються спортом і розумовою працею.
  7. Глутамін живить всі наші клітини (покривають), і допомагає роботі кишечника.

Корисні властивості гречаного меду не нескінченні, але досить широкі. Адже не випадково такий мед коштує дуже дорого, але погодьтеся здоров’я наше — це взагалі безцінна річ.

Жіночий сайт. Всі права захищені. © 2015