Лікувальні напої з журавлини: рецепти приготування

Журавлина — одна з найбільш корисних ягід. З її допомогою легше впоратися з гострими респіраторними вірусними інфекціями, харчовими отруєннями, лихоманкою і гіпертонією, вилікувати пієлонефрит і цистит. Вона зміцнює судини, покращує стан шкіри і підвищує імунітет.

Цілющі властивості журавлини

Листя і ягоди журавлини містять велику кількість таніну — речовини, створює захисний шар на слизових оболонках глотки, стравоходу і всього кишечника. В результаті патогенні мікроорганізми не можуть проникнути в організм і викликати кишкову або респіраторну інфекцію. Крім того, під дією таніну швидше загоюються тріщини і виразки, швидше відбувається очищення інфікованих ран.

Напої з журавлини, якщо використовувати правильні рецепти приготування, є цінним джерелом багатьох вітамінів і мікроелементів. Серед них лідирує аскорбінова кислота. Це речовина допомогою стимуляції наднирників значно підвищує загальний імунітет. А виділяючись у великій концентрації з сечею, сильно закісляет її, завдяки чому проникли в сечовидільну систему хвороботворні мікроорганізми гинуть. Аскорбінова кислота забезпечує антиоксидантний захист клітин організму людини, що зменшує ступінь пошкодження клітинних мембран всіх органів утворюються вільними радикалами.

Журавлина містить залізо, кобальт, мідь, вітаміни РР, С і К, благотворно впливають на кровоносні судини, поліпшують кровотворення і попереджуючі кровоточивість. Вітаміни групи В, магній і калій нормалізують перистальтику кишечника і діяльність нервової системи, живить серцевий м’яз, стимулюють апетит.

Журавлина поєднує в собі властивості природного аспірину і антибіотика. Тому при гострих вірусних інфекціях захворювання протікає набагато м’якше, якщо вживати лікувальні напої з цієї чудової ягоди.

Рецепти приготування лікувальних напоїв з журавлини

Морс журавлинний

  • 1 спосіб: промиту ягоду сильно збити у блендері до утворення однорідної, схожою на піну, маси. Додати цукрову пудру до смаку або 3 столові ложки меду і ще раз збити. Перекласти склянку маси в 3-літрову скляну банку або глиняний глечик, залити охолодженою кип’яченою водою і перемішати. При такому способі приготування ягода зберігає всі свої лікувальні властивості;
  • 2 спосіб: стакан ягоди розтерти товкачиком, залити двома літрами окропу. Перемішати і дати постояти під кришкою годину. Потім процідити через дрібне сито. Перед вживанням додати цукор за смаком.

Кисіль журавлинний

Віджати сік зі склянки журавлини. Що залишився макуха залити літром гарячої води, довести до кипіння і варити близько 10 хвилин, процідити. Відлити в окрему ємність півсклянки відвару, охолодити. В решті компот всипати 6 столових ложок цукру і розмішати до повного розчинення, поставивши каструлю на повільний вогонь. В холодному відварі розвести столову ложку з верхом картопляного крохмалю. Безперервно помішуючи, влити потроху розчинений крохмаль в гарячий компот, довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Додати журавлинний сік. Утворився кисіль ретельно перемішати.

Компот журавлинний

Стакан тертої журавлини покласти в літрову скляну банку і залити киплячою водою так, щоб її рівень був на 5см вище ягоди. Поставити в мікрохвильову піч (або на плиту в каструлі під кришкою і томити при мінімальній потужності не менше 20 хвилин. Процідити через дрібне сито. Після додати 3 столові ложки меду або цукор за смаком, перемішати до повного розчинення. Перелити масу в великий глек, додати кип’яченої води так, щоб загальний обсяг компоту вийшов близько 2,5 літрів.

Жіночий сайт. Всі права захищені. © 2015