Переглядаємо продукти в холодильнику — 12 продуктів, які не можна зберігати в холодильнику

Всі продукти, що мають термін зберігання, ми звикли ховати в холодильник. Починаючи від ковбаси і масла, закінчуючи фруктами, овочами та ін. і, начебто, знижені температури повинні сприяти збереженню наших запасів, але нема і такі продукти, яким холодильник «протипоказаний». Що не можна зберігати в холодильнику, і чому?
 

 

  • Екзотичні фрукти. Причина: такі продукти під впливом низьких температур починає гнити, а виділяються в процесі гниття гази — ще й нашкодити нашому здоров’ю. Кращий варіант зберігання таких фруктів — загорнутими у папір, при кімнатній температурі.
  • «Рідні» вітчизняні яблука і груші. Причина: виділення етилену при зберіганні, що веде до скорочення термінів зберігання як самих яблук/груш, так і тих фруктів/овочів, що зберігаються поряд з ними.
  • Кабачки і гарбузи, дині. Причина: холодні температури і відсутність повітря призводять до м’якості продуктів, до появі цвілі. А надрізана диня в таких умовах ще і починає виділяти шкідливі речовини (етиловий газ). Рекомендується зберігати їх (при цілісної оболонці) при кімнатній температурі. Упаковка теж не потрібно.
  • Помідори і баклажани. Зберігання овочі на полицях холодильника призводить до появи на них темних плям, які свідчать про загниванні. Кращий спосіб зберігання — в кошику в умовах кімнатної температури, або в засушеному вигляді (нарізати «медальйонами» і висушити як гриби на нитці).
  • Ріпчасту цибулю. Причина: порушення структури в умовах холодильника, поява м’якості і виникнення цвілі. Варто відзначити і цибульний «аромат», аж ніяк не поліпшує смакові якості інших продуктів. А якщо поруч лежить картопля, з-за виділяються їм газів і вологи цибулю гниє кратно швидше. Кращого способу для зберігання даного продукту, ніж капронову панчоху у кухонному кутку, поки не придумано.
  • Оливкова олія. Причина: погіршення корисних властив і смакових якостей (починає гірчити), поява білого осаду (пластівців). Зберігати в темному місці при кімнатній температурі.
  • Мед. Аналогічно до попереднього пункту — біохімічні речовини продукту в холодильнику схильні до руйнування. Такий мед великої користі не принесе. Зберігають продукт сухий і темної тумбочці.
  • Картоплю і моркву, інші тверді овочі. Причина: проростання, загнивання, утворення цвілі. А картопляний крохмаль при температурах нижче 7 градусів має властивість перетворюватися на цукор, що веде до зміни смакових якості картоплі і консистенції. Найдовше (і без наслідків для здоров’я) такі овочі зберігаються в дерев’яному вентильованому ящику, поверх паперу, в коморі (сухий та темної).
  • Шоколад. Причина: утворення конденсату на поверхні продукту, його подальша кристалізація, виникнення «сивини» (нальоту), а при герметичній упаковці — та розвиток цвілі. Особливої шкоди здоров’ю не буде, але от органолептичні властивості знижуються, так і естетичний вигляд буде втрачений.
  • Хліб. Якщо хліба ви купуєте багато, і їсте по трохи, то зберігати його краще в морозилці, а не в холодильнику. А ще краще — не більше 3 днів при кімнатній температурі. У холодильнику він миттєво вбирає всі запахи продуктів, а при підвищеній вологості ще й «обростає» цвіллю.
  • Часник. Продукт, який категорично не переносить холоду. Щоб часник не згнив і не покрився цвіллю, зберігайте його у спеціальних вентильованих ємностях у сухому місці, поза холодильника.
  • Банани. Волога й холод на ці фрукти діє згубно — процес гниття йде кратно швидше, смакові якості втрачаються. Ідеальний метод зберігання в підвішеному на кухні стані (як на пальмі), в темному кутку.

 


Ну, а варення і консерви з копченостями, які і поза холодильника відмінно себе відчувають, просто безглуздо зберігати в холодильнику. Вони лише займають корисний простір.

 Якщо Вам сподобалася наша стаття, і у Вас виникли думки з цього приводу, поділіться з нами! Нам дуже важливо знати Вашу думку!

Автор: Наталі.

Ссылка на основную публикацию