Правильна профілактика раку

Правильно оброблені і приготовлені продукти харчування сприяють профілактиці раку. Це доведено американськими вченими протягом багаторічних досліджень. Які продукти слід вживати, і в якому вигляді — читайте далі.

Рак легше попередити

Їжте якомога частіше парову брокколі. Цей чудо-овоч відомий своєю здатністю попереджувати рак. Однак, згідно з даними досліджень, МІКРОХВИЛЬОВА обробка руйнує 97% присутніх в брокколі антиканцерогенних флавоноїдів. Їжте капусту сирої (наприклад, в салатах), не готуйте в мікрохвильовій печі, а в пароварці або просто додайте в супи.

Обсмажуйте американські горіхи, товчіть їх і додавайте в салати. Насіння бертоллетии, відомі ще як бразильські горіхи, багаті селеном — мікроелементом, який сприяє репарації ДНК (усунення її дефектів, які можуть призвести злоякісним переродженням) і змушує ракові клітини «здійснювати самогубство» (тобто запускає в них процес запрограмованої клітинної смерті — так званого апоптозу). Дослідження понад 1000 пацієнтів, які страждають на рак передміхурової залози, показало, що ризик прогресування за 13 років до термінальної стадії при максимальному рівні селену в крові на 48% нижче, ніж при мінімальному.

П’ятирічний експеримент, проведений Корнеллским і Аризонским університетами, показав, що щоденний прийом 200 мкг цього елемента (два плівці американських горіха) веде до різкого зниження числа ракових пухлин: передміхурової залози — на 63%, прямої кишки — на 58%, легень — на 46%. Плюс на 39% знижується загальна онкологічна смертність. Рекомендована добова норма селену (РСН) 20-100 мкг.

Приймайте кальцій з вітаміном D. Дослідження Дартмутской медичної школи наводить на думку про те, що ці добавки зменшують в товстій кишці розмір поліпів (здатних до ракового переродження) у людей, схильних до їх зростання.

Обсмажуйте два розім’ятих зубки часнику в двох столових ложках оливкової олії і додайте туди ж банку малосольних нарізаних томатів. Перемішуйте, поки вони не розігріються, і поливайте приготованим соусом цільнозернові макаронні вироби. Про користь часнику говорилося в п. 5, а що міститься в томатах червоний каротиноїд лікопін знижує ризик раку товстої кишки, передміхурової залози і сечового міхура. Оливкова олія сприяє кишковому всмоктуванню лікопіну. Волокно цільного зерна захищає товсту кишку від злоякісного росту. А найголовніше — все це разом дивно смачно!

Щотижня купуйте канталупу. Відразу її розріжте, покладіть в герметичну упаковку і зберігайте в холодильнику. Щоранку з’їдайте по кілька шматочків. Ця мускатна диня — прекрасне джерело каротиноїдів, які, за деякими даними, істотно знижують ризик раку легенів.

Додавайте в ранкові пластівці півсклянки лохини. Ця ягода — потужний натуральний антиоксидант. Її фітохімікати нейтралізують вільні радикали — агресивні окислювачі, які пошкоджують наші життєво важливі молекули, в тому числі ДНК, що загрожує злоякісним переродженням клітин.

Вчіться ласувати артишоками. Це джерело силімарину — антиоксиданту, корисного для профілактики раку шкіри. Їстівні незрілі суцвіття-кошики. Спочатку видаліть з них жорсткі зовнішні листочки обгортки, зріжте основу і колючий верхівку. Потім відварюйте або готуйте на пару до розм’якшення — приблизно 30-45 хв. Злийте воду. Обривайте по одному листочку «обгортки», просуваючись від периферії до центру, вмочуйте їх в оцтово-оливковий або часниковий соус майонез і, простягаючи між передніми зубами, видавлюйте в рот м’якоть з волокнистої оболонки. З’ївши всі листочки і діставшись до серцевини головки (квітколоже), вычерпывайте її ложечкою і насолоджуйтеся, додавши трохи вершкового масла або лимонного соку.

Покривайте продукти для барбекю густим соусом. Це відноситься до всього, що готується на відкритому вогні, наприклад, на мангалі. Такий спосіб чреватий обвуглюванням їжі з утворенням в ній канцерогенних сполук. Дослідження, проведені в Американському онкологічному інституті, показали, що густий маринад, ізолюючий продукти від контакту з полум’ям, знижує вміст цих шкідливих речовин. Додаткова порада: доведіть м’ясо до напівготовності в духовці, а потім обсмажуйте його на решітці. У результаті відкритий вогонь буде діяти на м’ясо мінімальний час.

Випивайте склянку води перед відвідуванням туалету. Результати широкомасштабного дослідження, опубліковані в «Новоанглийском медичному журналі», свідчать: у чоловіків, що випивають 1,5 л води щодня, ризик раку сечового міхура знижується вдвічі. Що стосується жінок, то, за деякими даними, у «водохлебок» рак товстої кишки зустрічається на 45% рідше, ніж у інших.

Пийте пиво. Воно захищає нас від бактерій під назвою гелікобактер привратниковый, яка поселяється в шлунку, погрожуючи йому виразкою і, можливо, рак. Однак не захоплюйтеся. При щоденному вживанні більше 40 г чистого спирту (в складі будь-яких напоїв), підвищується ризик раку ротової порожнини, глотки, стравоходу, печінки і молочної залози.

Щоранку приймайте полівітаміни. За багатьма даними, рекомендовані лікарями добові дози вітамінів і мінеральних речовин, зміцнюють імунну систему, що сприяє профілактиці деяких типів раку.

Щодня близько 15 хвилин проводите на сонці. Ви напевно чули, що під дією сонячного ультрафіолету в нашій шкірі утворюється вітамін D. У той же час ЗМІ пишуть про канцерогенних властивості цього випромінювання. У результаті багато цивілізовані люди намагаються поменше бувати на сонці і посилено користуються сонцезахисними лосьйонами («санскри-нами»). Це веде до широко розповсюдженого в нашому суспільстві дефіциту вітаміну D, що, як показують дослідження, підвищує ризик багатьох типів раку (у тому числі молочної та передміхурової залоз, товстої кишки, яєчників, шлунка), а також остеопорозу, діабету, розсіяного склерозу і артеріальної гіпертонії.

Що робити? Опромінюватися УФ-В на сонці або в солярії. Близько 15 хв щодня — цілком достатня доза. Природно, зловживати засмагою не слід: як вже говорилося, це загрожує раком шкіри. Можна також приймати вітамін D у формі добавок — бажано з кальцієм.

Беріть на пляж стопку — горілчану, ємністю близько 50 мл. Наповнюйте її «санскрином» і розмазуйте його по всьому тілу. Багато дерматологи вважають, що саме така кількість цього засобу необхідно для захисту тіла людини від канцерогенної сонячного випромінювання. Через кожні 2 год повторіть обробку.

Ріжте ківі навпіл, вычерпывайте м’якоть ложкою і їжте! Цей фрукт дивно багатий протираковими антиоксидантами, включаючи вітаміни С і Е, лютеїн і мідь. Можете також натирати пару ківі і тримати до отриманої кашки пісне м’ясо для його розм’якшення (тендеризации) перед приготуванням.

Користуйтеся презервативами і не міняйте статевих партнерів. Чим більше їх у жінки, тим вище ризик заразитися людським папілома-вірус, що викликає рак шийки матки.

Не їжте жирного тваринних продуктів. Дослідження показало, що у жінок, що споживають максимум тваринного білка, ризик неходжкінської лімфоми підвищений на 70%, а у тих, чиє меню багате насиченим жиром, — на цілих 90%. Що робити? Переходити на маложирні або знежирені молочні продукти, замінювати свинину і яловичину курятиною і рибою, а вершкове масло оливковою.
Пригощайте улюблену виноградом. Ці ягоди, як і отримується з них вино, багаті антиканцерогенною фитохимикатом ресвератролом, але не містять спирту, який підвищує ризик раку молочної залози у жінок. Крім того, подібне спілкування викликає у обох партнерів позитивні емоції, які зміцнюють імунну систему.

Посипайте салат зеленою цибулею. За деякими даними, велика кількість в меню будь-якого лука може вдвічі знизити ризик раку передміхурової залози. Захисний ефект максимальний, якщо їсти його сирим або після мінімальної термообробки. Якщо ріпчасту цибулю для вас надто гіркий, спробуйте видалийский, багатоярусний, зелений, батун, цибулю, різанець. Плюс: вважається, що цибуля підсилює статевий потяг.

Їжте цитрусові як можна частіше. Їх щоденне вживання, як показали дослідження австралійських вчених, може вдвічі знизити ризик раку ротової порожнини, глотки і шлунка.

Щодня гуляйте півгодини після вечері. За даними Онкологічного центру Фреда Хатчінсона в Сіетлі, це непоганий спосіб профілактики раку молочної залози. Справа в тому, що будь-які помірні фізичні навантаження знижують у крові рівень сприяють його розвитку жіночих статевих гормонів — естрогенів. Всього три місяці різних за типом і середніх по інтенсивності тренувань (приблизно 3 год на тиждень) призвели до істотного падіння цього рівня у 170 гіподінамічних жінок у віці 50-75 років із зайвою вагою. Через рік у тих, хто скинув не менше 2% жиру, естрогенів в крові стало ще менше. Інше дослідження показало, що 4 год оздоровчої ходьби або пішого туризму щотижня вдвічі знижують ризик раку підшлункової залози. Ймовірно, це пов’язано з позитивним впливом фізичних навантажень на метаболізм інсуліну.

Перемикайтеся на «органічну» їжу. При її отриманні не використовувалися пестициди і гормони. І ті й інші можуть викликати потенційно канцерогенні зміни клітин.

Полюбіть кульбаби. Знищуючи бур’яни гербіцидами, ви підвищуєте свій ризик захворіти на рак. Деякі з цих отрутохімікатів вже пов’язують з певними його типами, зокрема 2,4-Д (2,4-дихорфенокси-оцтова кислота) — з неходжкінської лімфомою, а 2М-4ХП (2-метил-4-хлор-феноксипропионовая кислота) — з пухлинами м’яких тканин. Крім того, газонні гербіциди — на відміну від сільськогосподарських — не проходять суворої перевірки. Як зазначає одна з статей в Журналі навколишнього середовища» за 2004 р., ніхто не перевіряє безпеки сумішей газонних гербіцидів, тобто тієї форми, в якій вони зазвичай продаються і використовуються.

Не їжте солоного, маринованого, копченого. Дослідження показують, що ці способи консервування ведуть до утворення канцерогенів у харчових продуктах.

Уникайте смаженого і печеного. В ході запікання і смаження (у тому числі у фритюрі) утворюється потенційно канцерогенна речовина акриламід. Цікаво, що багато багаті їм продукти, наприклад картопляні чіпси, картопля фрі, солодка випічка, шкідливі для нашого здоров’я та з інших причин. Незважаючи на те, що результати дослідження ще потребують підтвердження, Майкл Джейкобсон, доктор філософії і виконавчий директор Центру вивчення суспільних інтересів, вважає акриламід винуватцем смерті 1000-25 000 чоловік щорічно. Його агентство вимагає від влади США встановлення гранично допустимих концентрацій цієї речовини в харчових продуктах. Питання поки що залишається відкритим.

Користуйтеся «автозагаром». Спеціальний наноситься на шкіру спрей (фактично фарба) дозволяє вже через лічені хвилини виглядати засмаглим. Ця послуга надається зараз більшістю салонів краси та на відміну від соляріїв, мабуть, не призводить до раку шкіри.

Спілкуйтеся з друзями. Дослідження, проведене в Університеті штату Нью-Йорк у Стоуні-Бруку, показало, що у чоловіків з хронічним стресом, рідко контактують з рідними та друзями, в крові підвищений рівень простат-специфічного антигену. Це вважається одним з діагностичних ознак раку передміхурової залози.

Жіночий сайт. Всі права захищені. © 2015