Рецепт приготування плову, або як зробити плов розсипчастим

Сьогодні ми з вами будемо вчитися тому, як зробити плов розсипчастим, або просто — як зробити узбецький плов в домашніх умовах.Напевно багато господині вміють робити плов, але часом він виходить слипшимся і грудкуватим. Тим більше, початківці господині, молоді дівчата — вони ще не знають, як приготувати плов правильно, за цим рецептом, щоб він вийшов смачним і ароматним. А як зробити плов розсипчастим? Тут є певні хитрощі. Давайте будемо робити справжній узбецький плов у нас на кухні.

Увага: ВІДЕО в кінці статті.

Отже, які нам знадобляться інгредієнти для самого справжнього узбецького, або класичного плову? Ось покроковий рецепт приготування цього смачного страви східної кухні:

1) Беремо по 500 грамів м’яса, цибулі, рису і моркви. Рослинна (можна звичайна соняшникова) олія — 150 грам (2/3 склянки).М’ясо можна вибирати за смаком — яке подобається. Можна зробити плов з курки, а комусь подобається з свинини, а хтось любить традиційну баранину. Я люблю робити з яловичини, особливо якщо з молодої телятини — тоді м’ясо м’яке. У будь-якому випадку всі 500 грам м’яса ріжемо на невеликі кубики, кидаємо на сковорідку, заливаємо рослинним маслом і обсмажуємо протягом 20 хвилин до злегка рум’яного стану. До скоринки не треба, так як далі нам його ще доведеться обсмажувати.

2) В той час, поки у нас обсмажується м’ясо, ріжемо ріпчасту цибулю також кубиками, через 20 хвилин кидаємо його на сковорідку, перемішуємо і обсмажуємо з м’ясом на сковорідці протягом близько 5 хвилин (див. фото).

3) Беремо моркву натираємо на крупній тертці, як показано на фото.

4) Додаємо моркву в сковороду до м’яса і цибулі, кидаємо 2-3 чайних ложки спецій Для плову», також перемішуємо і обсмажуємо все це протягом 5 хвилин (див. фото).

 

5) Потім знімаємо сковороду з вогню, і весь вміст перекладаємо в чавунний казан, або в каструлю з товстим дном. Якщо візьмете китайські каструлі з тонким дном, то на дні плов пригорить. Тому для того, щоб приготуватися плов той, що нам потрібен, краще всього підійде справжній казанок, радянський чавунець або дорогі німецькі каструлі, наприклад, від фірми «Рендел» (див. фото), у яких якісна нержавіюча сталь і товсте дно.

6) 500 грам рису добре промити водою, прибравши сміття, якщо такий є, і також покласти в казанок поверх м’яса. До речі, якщо рис залишиться, його можна використовувати для приготування пирога з рибою і рисом. 7) Зверху посипаємо 2 чайними ложками солі без гірки (можна три, хто любить посолонее). Заливаємо все водою, рівень якої не повинен перевищувати 1 см вище рівня рису (приблизно палець завтовшки). Якщо ви наллє менше води, рис може не проваритися повністю, і плов вийшов занадто сухим. А якщо наллє більше, то плов вийде слипшимся і грудкуватим, як в їдальні.

8) Ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння, і тільки потім закриваємо кришкою. Зменшуємо вогонь до повільного, щоб тільки вода випаровувалася і паримо таким чином наш узбецький плов на протязі 15-20 хвилин до повного випаровування води.

9) Потім вимкнути плиту, дати відстоятися плову 10-15 хвилин і перемішати його, поки він ще гарячий.

 

І ще для гурманів:

— за 10 хвилин до закінчення варіння в плов можна додати 5-7 зубчиків очищеного часнику, просто встромивши їх у глибину рису.

— щоб зробити плов жовтим або навіть золотистим, треба в момент додавання води до рису насипати трохи шафрану на кінчику ножа. але не переборщіть з шафраном, а то ви приготуєте плов не жовтим, а оранжево-червоним, і він буде мати не дуже приємний смак. Все-таки це спеція, а спецій треба додавати по чуть-чуть. І потім, жовтий колір також утворюється від моркви, тому не нехтуйте додаванням моркви. Ось наш розсипчастий смачний плов готовий.

 

 

Цей рецепт плову я почула від одного кухаря-узбека, трохи переробила під нашу російську кухню, і приготувала для всіх читачів цього сайту. Як ви бачите, блюдо насправді досить просте, але має свої хитрощі, які я вам розповіла. Так що готуйте самі, смачного вам і вашим домашнім.

 

 

А тепер кілька відео-рецептів, як приготувати плов:

 

1) узбецька:

Ссылка на основную публикацию