Риб’ячий жир — користь і шкода, властивості риб’ячого жиру: для чого потрібен риб’ячий жир

Настання холодів, підвищення розумової та фізичної навантаження змушують нас звертати додаткову увагу на стан нашого імунітету. У цій справі незамінним помічником виявляється «старе» і «добре» засіб — риб’ячий жир.

Сьогодні ми разом з журналом colady.ru розберемося в користь цього чудового кошти для організму, розглянемо докладно складу риб’ячого жиру, плюси і мінуси для здоров’я.

Зміст статті:

  • Складу риб’ячого жиру
  • Показання до застосування риб’ячого жиру
  • Добова норма риб’ячого жиру, джерела
  • Риб’ячий жир — протипоказання

Складу риб’ячого жиру — які вітаміни містяться в риб’ячому жирі?

Вважається, що популярність риб’ячому жиру приніс аптекар з Норвегії Петер Меллер, популяризировавший рибний жир, як додатковий ресурс для відновлення організму.

Риб’ячий жир — тваринний жир, унікальний і незамінний природний продукт, що міститься в значній мірі в морській рибі світового океану — скумбрії, оселедця і інших жирних видах риб. Основна користь риб’ячого жиру таїться в його унікальному складі:

  • омега-3
  • вітамін A
  • вітамін D
  • антиоксиданти

Розглянемо користь кожної речовини окремо:

  • Омега-3
    Збільшує здатність до розширення судин, зменшує ризик тромбів, які виробляють простагландини, необхідні для запуску протизапальної дії в організмі, прискорює відновні процеси організму, відновлює м’язи, знижує рівень стресового кортизону, покращує стан шкірних покривів і приводить в норму артеріальний тиск. Джерелом омега-3 в якості харчових продуктів є, крім риб’ячого жиру, лляне масло.
  • Вітамін A
    Покращує обмін речовин, відіграє значиму роль в імунітеті, контролює шкірні та слизові покриви, захищає організм від шкідливої дії вільних радикалів і від онкологічних захворювань, також необхідний для збереження гарного зору.
  • Вітамін D
    Відповідає за засвоєння кальцію і фосфору, необхідних для будівництва кісткової тканини.
  • Антиоксиданти
    Дозволяють захистити органи і тканини від впливу агресивних радикалів, можуть також запобігати руйнівну дію вільних радикалів на клітини організмів, сповільнюючи процеси їх старіння.


Значимість риб’ячого жиру залежить, в основному, від вмісту жирів; залишилися компоненти — йод, бром та фосфор, жовчні пігменти і солі, що містяться в малих кількостях, не здатних для досягнення терапевтичних ефектів.

Користь риб’ячого жиру, показання до застосування — кому і чим корисний риб’ячий жир?

Загальні рекомендації по отриманню риб’ячого жиру з їжі — дві порції жирної морської риби в тиждень.

Для довідки:

Афінські вчені проводили спостереження за групою випробовуваних у віці 18-90 років і зробили висновки, що регулярне вживання жирної сорти риб допоможе уникнути проблем з серцево-судинною системою.

Вчені з Бостона підтвердили дані колег і прокоментували результати досліджень, віддавши пріоритет рибі з темним м’ясом — сардинії і скумбрії.

Вчені з Університету Сіднея оприлюднили інформацію, що діти, які регулярно споживають в їжу рибу або риб’ячий жир, менш схильні до астми, ніж їх однолітки.


Доведено, що відсутність в організмі достатньої кількості омега-3 веде до втрати пам’яті. Риб’ячий жир знижує рівень холестерину в крові і нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, стимулюючи зменшення ваги. Таким чином, риб’ячий жир корисний тим людям, які хочуть позбутися зайвої ваги і підтримувати масу тіла в стабільних параметрах.

Окремо варто виділити, що риб’ячий жир підвищує вміст серотоніну в організмі — це гормон щастя.

Нагадаємо, що риб’ячий жир, в основному, використовують для профілактики, ніж для лікування.

Добова норма риб’ячого жиру для дорослих і дітей, основні джерела риб’ячого жиру

Риб’ячий жир у своєму первозданному вигляді являє собою густу консистенцію світло-жовтого / червонуватого відтінку, відрізняється характерним рибним запахом і смаком.

У дитинстві мами годували нас риб’ячим жиром з ложок, зараз же все стало набагато простіше — його легко купити в аптеці в капсулах. Такі капсули прекрасно зберігають властивості і захищають риб’ячий жир від наслідків окислення, дещо зменшуючи його «особливий» смак і запах.

Риб’ячий жир лікарі рекомендують при лікуванні деяких захворювань:

  • дефіцит вітамінів A і D в організмі,
  • лікування захворювань очей,
  • сухості шкірних і слизових покривів,
  • для зміцнення захисних функцій імунітету,
  • поганий стан волосся і нігтів,
  • при порушеннях пам’яті та депресіях,
  • для лікування ран і опіків (місцеве застосування).

Загальні поради по прийому риб’ячого жиру для дітей і дорослих

  • Прийом риб’ячого жиру повинен бути під час або після їжі.
  • Норма для прийому дорослій людині — у кількості 15 мл або 1000-2000 мг на добу, це приблизно дорівнює 2-4 капсулам по 500мг. Прийом слід розділити на 2-3 рази в день.
  • Дітям педіатри іноді призначають риб’ячий жир, починаючи з першого місяця життя, доза не повинна перевищувати 3/5 крапель два рази на день. До одного року кількість можна збільшити до 0,5/1 чайної ложки в день, а до двох років — до двох чайних ложок. Після 3х років діти можуть приймати 2-3 рази на день десертну ложку жиру, а в 7 років — 2-3 рази на день по столовій ложці.
  • Найдорожчим, особливо коштовним і якісним вважається риб’ячий жир з лосося.
  • Безперервно можна приймати риб’ячий жир 3-4 тижні, потім робити перерву.
  • Ідеальний час для прийому — з вересня по травень.
  • Зберігати риб’ячий жир потрібно тільки в холодильнику.

Риб’ячий жир — протипоказання, можлива передозування риб’ячим жиром?

Риби мають особливість накопичувати в організмі деяка кількість токсичних речовин — ртуть, діоксинів та інших. Тому можливо утримання певної кількості токсинів в риб’ячому жирі.

Однак — користь риб’ячого жиру значно вище шкоди, яку він може завдати — якщо, звичайно, приймати його у відповідності з нормами, і користуватися тільки якісними препаратами.

Внаслідок прийому риб’ячого жиру може знижуватися здатність згущуватися крові і виникати підвищений вміст вітаміну А, тому риб’ячий жир завжди необхідно приймати по нормі, а перед вживанням обов’язково консультуватися з лікарем, особливо, якщо у Вас є яке-небудь захворювання.

Протипоказання до застосування риб’ячого жиру

  • алергічні реакції,
  • високий вміст у крові кальцію,
  • нефроуролитиаз,
  • гіпервітаміноз D,
  • наявність каменів у сечовивідних і жовчовивідних шляхах,
  • саркоїдоз,
  • іммобілізація,
  • тиреотоксикоз,
  • туберкульоз легенів,
  • хронічна ниркова недостатність,
  • підвищена чутливість.

З обережністю слід приймати риб’ячий жир при

  • органічних ураженнях серця,
  • хронічних захворюваннях печінки і нирок,
  • захворювання шлунково-кишкового тракту,
  • виразкової хвороби дванадцятипалої кишки,
  • в період вагітності і лактації,
  • при гіпотиреозі,
  • людям похилого віку.

Перед прийомом риб’ячого жиру обов’язково проконсультуйтеся з Вашим лікарем!

Зараз достатня кількість риб’ячого жиру від різних виробників представлено на аптечному ринку. Не обов’язково вибирати найбільш або найменш дорогий. Зайдіть в інтернет і почитайте відгуки покупців того чи іншого виробника, і зробіть правильний вибір.

Читайте уважно вказівки на упаковці, дотримуйтесь інструкції — і будьте здорові!

Сайт Colady.ru попереджає: самолікування може зашкодити Вашому здоров’ю! Всі представлені поради застосовуйте тільки після обстеження і за рекомендацією лікаря!

Автор: Наталі.

Жіночий сайт. Всі права захищені. © 2015