Шенгенська віза самостійно — за 5 кроків: інструкція для туристів

Щоб вільно подорожувати Шенгенською «зоні», куди входять 25 країн, потрібно оформити шенгенську візу. Звичайно, якщо ви маєте зайві гроші, то можна скористатися послугами посередників, і вони за вас зроблять всю роботу.

Але, якщо ви твердо прийняли рішення зробити шенгенську візу самостійно, витративши на це в десятки разів менше коштів, ніж при реєстрації документів через різні компанії, то потрібно докласти зусиль і зробити кілька кроків у цьому напрямку.

Читайте також: 10 звичних нам речей, які не можна перевозити через кордон в різні країни — уникайте проблем на митниці!

Зміст статті:

  • Крок 1: Уточніть бажану країну в’їзду
  • Крок 2: Запис на подачу документів
  • Крок 3: Приготуйте документи для оформлення візи
  • Крок 4: Подача документів у консульство або візовий центр
  • Крок 5: Самостійне отримання шенгенської візи

Крок 1: Уточніть бажану країну в’їзду перед оформленням шенгенської візи самостійно

Справа в тому, що візи класифікують на одноразові і мультивізи (багаторазові).

Якщо ви, отримавши одноразову візу в дипломатичному представництві Німеччини, збираєтеся в’їжджати в зону Шенгенської угоди, наприклад, через Італію, то до вас можуть виникнути безліч питань. Тобто одноразова віза дає право в’їжджати в країни, що підписали Шенгенську угоду, виключно з країни, через яку оформлена віза. Щоб не виникло проблем з візою, ще при її оформленні в консульському представництві уточніть країну, через яку ви плануєте здійснити в’їзд у Європу.


В протилежність одноразовою, багаторазова віза, видана будь — якою країною Шенгенської угоди, дозволяє в’їжджати через будь-яку країну — учасницю цієї угоди. Зазвичай мультивізи дають дозвіл перебувати в країнах Шенгенської угоди терміном від 1 місяця і до 90 днів. Зверніть увагу — якщо за останнє півріччя ви вже побували в Європі і провели там три місяці, то наступну візу ви отримаєте не раніше, ніж через півроку.

Щоб відкрити шенгенську візу самостійно, потрібно:

  • Дізнатися режим роботи консульського представництва;
  • Особисто бути присутнім при оформленні документів;
  • Представити необхідні документи і фотографії потрібних розмірів;
  • Правильно заповнити видані бланки.

Крок 2: Запис на подачу документів для самостійного відкриття шенгенської візи

Перед тим, як відвідати консульську установу, щоб оформити візу самостійно, визначтеся:

  • В які країни або країну ви збираєтеся.
  • Тривалість поїздки і її характер.

В консульській установі:

  • Вивчіть список документів, які дають можливість отримати шенгенську візу самостійно і вимог до їх оформлення (в кожному консульстві вони різні).
  • Дізнайтеся дати, коли можлива подача документів, запишіться на потрібний вам день до консульського службовця, отримаєте анкету та ознайомтесь із зразком її заповнення.

Після того, як перелік документів визначений, приступайте до їх збирання. Зауважте, що оформлення шенгенської візи самостійно займе близько 10-15 робочих днів, тому починайте готувати документи, як можна раніше.


Зверніть особливу увагу на те, які вимоги пред’являються до фотографій:

  • Фото для шенгенської візи має бути розміром 35 х 45 мм
  • Розміри особи на фото повинні відповідати висоті від 32 до 36 мм, рахуючи від коренів волосся до підборіддя.
  • Крім того, голова на зображенні повинна бути розташована прямо. Особа повинна виражати індиферентність, рот закритий, очі — чітко видно.

Фото повинні відповідати всім вимогам по якості. Якщо вони не виконані, то консульство не прийме ваші документи.

У вимогах до фотографій для дітей, вік яких не перевищує 10 років, вирішуються неточності в зоні очей і висоті особи.

Крок 3: Приготуйте документи для оформлення шенгенської візи самостійно

Зазвичай список документів стандартний, але для тієї чи іншої держави є невеликі відмінності або додаткові документи.


Стандартні документи для оформлення шенгенської візи, які потрібно подати консульському представнику, це:

  1. Закордонний паспорт, дія якого не повинно закінчуватися принаймні три місяці після запланованого повернення.
  2. Старий закордонний паспорт з візами (якщо є).
  3. Фотографії, які відповідають усім вимогам — 3шт.
  4. Довідка з чинного місця роботи, що містить дані:
    • Ваша посада.
    • Оклад.
    • Стаж роботи на займаній посаді.
    • Контакти компанії — роботодавця (телефон, адресу та ін). Все це вказується на іменному бланку компанії, засвідчується підписом та печаткою керівної особи.
  5. Оригінал трудової книжки та її копія. Приватним підприємцям потрібно надати свідоцтво про оформлення фірми.
  6. Довідка про наявність коштів на рахунку, виходячи з розрахунку 60 євро на кожну добу перебування в країні Шенгену.
  7. Документи, які засвідчують взаємозв’язок з країною виїзду. Наприклад, свідоцтво про володіння нерухомістю, будинком або квартирою або іншою приватною власністю, свідоцтва про шлюбному союзі і про народження дітей.
  8. Копії авіаквитків або броні на квитки. В момент отримання візи — надати оригінали квитків.
  9. Дійсний протягом усього часу перебування в Шенгенській зоні страховий поліс. Кількість днів, зазначених у страховці повинно бути ідентичним з кількістю днів, зазначених в анкеті п. 25.
  10. Ксерокопія паспорта (всі сторінки).
  11. Правильно заповнена анкета.

Крок 4: Подача документів у консульство або візовий центр для самостійного оформлення шенгенської візи

Якщо всі документи зібрані, готові фотографії, то в призначений час ви відвідуєте консульство, подаєте документи. Працівник консульства приймає ваші паспорт, анкету та відривний аркуш з поліса медичного страхування. Натомість ви отримуєте квитанцію на оплату консульського збору, яка підлягає до оплати протягом двох днів.


Сума консульського збору має пряму залежність від обраної країни, мети вашого візиту, а також від типу візи (одноразової або мультивізи). Зазвичай він становить мінімум 35 євро і вище. Хоча збір зазначається в євро або доларах, його сплачують у національній валюті. Цей збір не повертається — навіть, якщо вам відмовлено у візі.

При оформленні шенгенської візи самостійно консульський збір, наприклад, в Італію для туристичних цілей складе 35 євро, а якщо необхідно отримати шенгенську візу в найкоротші терміни, то збір за італійську візу складе вже 70 євро. Для бажаючих відвідати Італію в якості працівника за наймом або приватного підприємця консульський збір становитиме в цьому випадку 105 євро.

Читайте також: 20 корисних сайтів для туристів — організуйте подорож самостійно!

Як видно, в кожному разі він варіюється і залежить від багатьох причин. Якщо ви зібралися, наприклад, до Канади, то за звичайну одноразову візу консульський збір становитиме 3100 рублів; за багаторазову візу — 5350 рублів.

Крок 5: Самостійне отримання шенгенської візи — коли можна отримати шенгенську візу самостійно?

Після здачі в консульство документів та оплати збору, працівник консульства призначає вам термін для отримання шенгенської візи самостійно. Зазвичай оформлення шенгенської візи становить від 2 днів до 2 тижнів (іноді місяця). У призначений час ви приходьте в консульство і отримуєте закордонний паспорт з довгоочікуваною відміткою про шенгенську візу.


Але є ймовірність, що Ви можете побачити в паспорті відмітку про відмову в оформленні шенгенської візи. Найчастіше це буває з причин:

  • Неправдиві відомості в анкеті.
  • Якщо була судимість у заявника.
  • Заявнику не дають візу з метою безпеки.
  • Відсутність грошового рахунку та інших законних матеріальних засобів для існування в країні.

І ще ряд причин, які вказані в Шенгенській угоді. Щоб самостійно оформити шенгенську візу без проблем, краще з цією угодою ознайомитися заздалегідь.

Якщо у вас є бажання самостійно оформити та отримати шенгенську візу, не користуючись допомогою професійних організацій, то поставтеся до поставленого питання з усією уважністю, серйозністю, пильністю і терпінням. Максимально вивчіть інформацію про те, як оформити візу, вникайте в найменші деталі — і тоді ви досягнете своєї мети, заощадивши чималі фінанси.

Автор: Наталі.

Жіночий сайт. Всі права захищені. © 2015