Скумбрія, запечена в духовці, і інші страви з скумбрії

Скумбрія — корисна і смачна риба загону окунеподібних. Її ніжна, легко засвоєне м’ясо, яке містить цілий спектр вітамінів і мінеральних речовин, необхідних для нормального розвитку і функціонування організму людини, робить її незамінним продуктом у харчуванні вагітних жінок і дітей, особливо дошкільного та підліткового віку. Дуже важливо включати в меню під час простудних захворювань.

У чому цінність скумбрії?

1. У 100-грамовому шматочку риби міститься до 18 грам білка. Його амінокислотний спектр ідеально підходить для поповнення запасів імунних клітин і транспортних систем, переносять до органів гемоглобін. При цьому для засвоєння страви потрібно в три рази менше енергії і травних ферментів, ніж для яловичини. Це дуже важливо для ослабленого вірусною інфекцією організму.

2. Скумбрія відноситься до групи риб з високим вмістом жирів (від 13 до 30 грам). Вони складаються в основному з поліненасичених жирних кислот, які, крім великої кількості енергії, мають безліч корисних властивостей:

  • є будівельним матеріалом для відновлення місць пошкодження клітинних мембран, завдяки чому клітини, уражені вірусом або токсичною речовиною, не гинуть;
  • сприяють зміцненню зовнішніх мієлінових оболонок нервових волокон. Це попереджає такі небажані патологічні реакції на вплив хвороботворних агентів, як судоми, загальне збудження і неспокій;
  • входять до складу антиоксидантного комплексу організму людини, завдяки якому нейтралізуються утворюються вільні радикали, які пошкоджують клітинні структури органів і викликають появу пухлин;
  • підтримують здоров’я стінок кровоносних судин, попереджують утворення холестеринових бляшок.

3. Незважаючи на високий вміст жирів, скумбрія відноситься до дієтичних продуктів. Калорійність 100 грамів цієї риби не перевищує 200 ккал. Так що навіть щоденне вживання страв з неї при дотриманні постільного режиму під час хвороби не призведе до набору надлишкової маси тіла.

4. Не можна не згадати про мінеральних речовинах і вітамінах, що містяться в скумбрії. Без вітаміну А і цинку неможливо здоров’я печінки, волосся, шкіри. Величезні запаси фосфору і вітаміну Д в жирі сприяють гармонійному розвитку кісткової системи. Вітаміни В12 і РР беруть участь у процесах кровотворення і зміцнюють судинну стінку. Калій покращує перистальтику кишечника, функції нирок і провідність нервових імпульсів по міокарду.
Скумбрія: рецепти

Трохи ще знайдеться сортів риби, з якої можна зробити стільки різноманітних страв, як зі скумбрії. Пропонуємо нескладний рецепт, який підходить не тільки дорослим, але і дітям старше року.

Запечена скумбрія

У злегка шляхах під час відлиги тушки свіжозамороженої риби відокремити голову і зябра. Черевце розрізати уздовж плавників і вийняти нутрощі. Щоб прибрати гіркоту, очищене черевце ретельно промити проточною водою.

Включити духовку, щоб до закладки риби вона нагрілася до 80-100 градусів.

Очистити середніх розмірів цибулину і порізати її півкільцями.

Рибу зовні і з боку черевця збризнути лимонним соком. Допускається також закладка шматочків свіжого лимона. Начинити її цибулею. Покласти в рукав для запікання і зав’язати так, щоб його стінки могли піднятися. Тоді під час приготування скумбрія в духовці придбає красивий золотистий відтінок. Розігріти плиту до 140 градусів і запікати близько 25 хвилин. Готово!

Зверніть увагу: для приготування не знадобилися ні сіль, ні майонез або сметана, ні гострі спеції, ні рослинне масло. При цьому рибка виходить м’якою, соковитою і ароматною. Але для любителів перерахованих вище інгредієнтів додавати їх не забороняється.

За таким же рецептом запікається скумбрія у фользі. Відмінність буде в зовнішньому вигляді готового страви: нагадає варену рибу, жовтого відтінку не вийде.

Дітям і вагітним жінкам скумбрія копчена не рекомендується. Але якщо дуже хочеться, можна приготувати страву, не відрізняються за зовнішнім виглядом і смаком, але не має шкідливих для здоров’я властивостей.

Отже, копчена скумбрія, приготовлена в домашніх умовах:

Потрібно:

  • порожня пластикова пляшка об’ємом 2 літри, у якій надрізана у вигляді кришки верхня частина на висоту близько 5см;
  • 3 тушки риби без голови і нутрощів;
  • цибулиння;
  • 4 столові ложки солі і 2 — цукру;
  • рідкий дим (за бажанням).

У каструльці проварити кілька хвилин цибульне лушпиння у літрі води, щоб вийшов насичений за кольором розчин. Розвести в ньому сіль і цукор, остудити. Холодний розсіл процідити, за бажанням додати столову ложку рідкого диму (дітям не можна), доверху залити їм покладену в бутель хвостиками догори скумбрію. Прикрити кришкою і залишити на столі на 36 годин. Потім рибу вийняти, підвісити за хвіст на годину для стікання надлишків розсолу. Можна подавати до столу.

Засолювання скумбрії за таким рецептом дозволить повністю зберегти корисні якості риби, прикрасить стіл і не зашкодить здоров’ю.

Жіночий сайт. Всі права захищені. © 2015