Вирощування грибів в домашніх умовах

Якщо ви мрієте відкрити прибуткове свою справу, якою можна займатися, не відходячи від дому, то саме час дізнатися про вирощування грибів у домашніх умовах!

Крім того, грибівництво дозволяє отримувати смачний і поживний продукт, що найсприятливішим чином позначиться на вашому раціоні, а значить, здоров’я і красу.

Взагалі, якщо говорити про цю науку, то вирощування грибів — це заняття не найпростіше, але не лякайтеся: вивчити грибівництво при великому бажанні під силу кожному. Зараз ви дізнаєтеся, як виростити гриби самостійно.

Відразу скажемо, що сучасні умільці навчилися вирощувати в домашніх умовах гриби різної «породи».

Наприклад, легко дається вирощування гливи на пеньках. Але не будемо лукавити: лисички або білі для прибутку виробляти недоцільно. А ось печериці або гливи якраз можуть стати джерелом вашого постійного доходу, якщо ви прислухаєтеся до наших порад.

Сьогодні мова піде про те, як зібрати біля свого будинку урожай печериць.

Вирощування печериць

Печериці — одні з найбільш корисних і дорогих рослин. В них міститься фосфор, калій, амінокислоти і вітаміни. Відомо понад 200 рецептів страв з печериць, адже їх ще можна сушити, маринувати, заморожувати!

Якщо ви мрієте розбити біля свого житла плантацію цих ніжних створінь природи, вам потрібно підшукати для розведення грибів у домашніх умовах яке-небудь підходяще приміщення. Це може бути теплиця, підвал або сарай. Обов’язкова умова — це вільна вентиляція, доступ свіжого повітря. А ще потрібен компост для печериць.

Готуємо компост

Компост стане живильним середовищем для вашого врожаю. Його готують на ґрунті, покритому полиэтиленовойпленкой або будь-якому іншому місці з твердим покриттям. На сьогодні існує два рецепту компосту для вирощування грибів:

  1. Гній кінський 200 кг, алебастр 4-5 кг, сушений пташиний послід 30 кг + солома озима 100 кг.
  2. Бройлерне послід 80-100 кг, алебастр 5-6 кг, солома озима 100 кг.

З будь-якого набору виходить 300-350 кг свіжого компосту. На кожен квадратний метр його потрібно по 110-120 кг. Місце навколо можна прикрасити декоративною швидкозростаючою живоплотом.

Міцелій і грибниця

В бурт висотою до 1,5-1,6 м і шириною 1,7-1.8 м укладають шарами компоненти: шар соломи (25 — 30 см), потім шар бройлерного посліду або гною кінського (5-10 см).

Всього треба зробити 5-6 шарів, ущільнюємо їх. Зволожуємо так: в перші п’ять-шість днів по 2-3 рази в день (головне, щоб вода не витікала). Після шести днів такого зволоження бурт розігрівають до температури 60-65°, пора змінити його, або як ще кажуть — провести першу перебивання.

Алебастр рівномірно розсипають по верху, всі верстви треба ретельно перемішати, при цьому рясно зволожують бурт. Подібним чином треба зробити ще 3 перебивки (не зволожуючи бурт в останній захід) через 4 дні на 5-й. Компост готовий через 23-25 днів.

Залежно від приміщення, яке ми підготували для грибниці, закладаємо компост: плоскими пасмами, на стелажі — шаром 25-30 див. Встановлюємо термометри на глибині 10 см, щоб контролювати температуру. Коли компост охолоне до 26-28° (це буде через 3-5 днів), можна почати висаджувати міцелій. Норма посадки така: 400-450 г на 1 квадратний метр.

Міцелій рівномірно розподіляємо по всій поверхні грядки, на глибину 8-10 см ретельно перемішуємо з компостом. Потім треба ущільнити і вирівняти поверхню грядки, покласти зверху газету і знову зволожити. Не складніше, ніж виростити город на підвіконні!

Під час пророщування міцелію потрібно зберігати температуру компосту до 24-26°, необхідно зволожувати як газетний папір, так і повітря в приміщенні. Якщо все робити правильно, через 16-18 днів ви побачите перші результати: міцелій з’явиться на поверхні.

Потім треба прикрити компост покривної сумішшю (готуємо її заздалегідь, за 4-5 днів). Готується так:

добре розклався низинний або перехідної торф треба перемішати з доломітового або крихтою. Співвідношення — 3:1. Деякі замінюють торф перегнійної грунтом, яка попередньо очищена від бур’янів і рослинних залишків. Суміш неодноразово перемішують, зволожують. На компост її насипають шаром 5-6 см, поливають за допомогою дрібної сітки (1-1,5 л води на 1 кв метр).

Все це час підтримуємо температуру 22-24°, зволожуємо приміщення і покривну суміш. Через тиждень треба розпушити суміш на глибину 4-5 див Коли будуть встигати гриби, температуру в приміщенні необхідно знизити до 15-17. Приміщення повинно постійно провітрюватися.

П’ять-шість тижнів ви будете стабільно отримувати довгоочікуваний грибний урожай, з якого можна приготувати безліч смачних грибних страв. Збирають гриби кожен день або через день. Зрізати їх не треба, в точці зростання їх треба акуратно викручувати. Ямки полити покривної сумішшю, а потім полити.

Якщо все робити правильно, урожай вас порадує: за час плодоношення можна зібрати 10-15 кг печериць з кожного кв. метра грибниці. Після закінчення плодоношення, компост видаляється, стелажі і ящики дезінфікуються розчином хлорного вапна.

Ви побачили, що вирощування грибів своїми руками — справа клопітна, але приємне. А найбажаніше час — час збору врожаю — з лишком покриє всі метушливі моменти.

Нижче у відео-ролику ви побачите, як людина змогла виростити печериці навіть у звичайному квітковому горщику!

Жіночий сайт. Всі права захищені. © 2015