Як приготувати шпроти в домашніх умовах

Невеликі баночки зі шпротами, які колись вважалися делікатесом, сьогодні знайти в продажу праці не складає. Якщо хто не знає, шпрота — це не назва рибки, а сам кінцевий продукт. В банку ж укладають салаку, кільку, будь-яку дрібну рибку.

Купити її сьогодні у свіжому вигляді на ринку можна в будь-якій кількості, а після цього приготувати улюблену закуску.

Чим такі хороші домашні шпроти? Це якісний продукт з натуральних компонентів: жодних консервантів та іншої хімії, тому його можна навіть дітям.

Приготування домашніх шпрот: технологія процесу

Купивши рибу, почистіть її. Після цього потрібен чай «а-ля чефирь», саме з його допомогою вдається надати рибці потрібний колір. Крім того, у ваших помічників — цибулиння, рідкий дим (тут читайте, як зробити його своїми руками) і сковорідка. Можна додати спеції на свій смак.

Як зробити шпроти з мойви

Вам буде потрібно 1 кг дрібної риби і 3-4 жмені лушпиння. Візьміть рослинне масло 0, 5 склянки, 2 ст. л. солі і 2 ч. л. цукру. Крім того, знадобиться 1 з т. л. чайної заварки, рідкий дим — 1 ч. л., лавровий лист і перець горошком.

Спочатку потрібно заварити міцний чорний чай, після промити цибулиння, залити її водою і проварити протягом 20 хвилин. Відвар процідити, викинути лушпиння і відміряти літр готової рідини.

Дрібну рибу потрібно очистити, відрізати голову і плавники, якщо вважаєте за потрібне. Якщо риба дуже дрібна, все це можна не зрізати.

Чай, відвар і масло змішати, додати сіль і цукор, спеції, наприкінці покласти рибу. Все це варити 1, 5 години на невеликому вогні, додати рідкий дим.

Якщо хочете, приготуйте велику кількість «рибок» і складіть їх в холодильник. Зберігати продукт можна протягом 2 місяців. Як бачите, замислюватися про те, як зробити коптильню в домашніх умовах своїми руками поки не доводиться.

Шпроти своїми руками

У цьому випадку проварити рибку в каструлі не обов’язково, хоча так вона готується швидше. Можна тушкувати продукт на сковороді.

Отже, нам потрібна дрібна риба 1, 5 кг і 3 жмені лушпиння цибулі. Візьміть чайну заварку 3 ч. л. цукру, 1 ч. л., оцет 1, 5 ст. л., 4 ч. л. рідкий дим, перець і сіль за смаком, рослинна олія 150 мл лавровий лист 12 шт.

Всю рибу потрібно очистити від кишок, відокремити плавники і голову. Слід заварити в чашці на 250 мл міцний чай, процідити. На дно сковороди потрібно укласти лушпиння цибулі, зверху покласти шар риби. Посипати приправами і сіллю, додати 4 лаврових листа. Після цього покласти шар риби і спеції. Врахуйте, що на останній шар риби лавровий лист класти не потрібно.

Після цього налити олію і оцет, проціджений чай, рідкий дим, посипати цукром, накрити і на невеликому вогні томити 4 години. Після цього страву потрібно остудити і викласти на блюдо.

Домашні шпроти з мойви в духовці

Вам потрібно мойва 1 кг, рослинна олія 1 склянку, 1 ст. л. солі, суха заварка чорного чаю — 2 ст. л., склянку окропу для його заварювання. Також візьміть за смаком гвоздику і чорний перець горошком — 5-6 штук.

Отже, потрібно зробити міцну заварку і охолодити її. Процідити її і додати сіль. Після цього включити духовку і прогріти його до 120-150 градусів.

У глибоку сковороду з чавуну налити олію і викласти рибу, посипати її приправою. Залити чаєм з сіллю рибу, щоб заварка покривала тушки, підрівняти шар риби.

Поставити сковороду в духовку, зменшити вогонь до мінімальної позначки і готувати шпроти протягом години. Після того, як продукт приготується, обережно викласти рибу на плоску тарілку. Подавати її холодною, полити утворився соусом, прикрасити часточкою лимона і зеленню.

Шпроти по-домашньому в мультиварці

Закуска тут виходять набагато смачніше, ніж на сковороді. Інгредієнти ті ж, що і в попередньому рецепті.

Отже, потрібно викласти всі інгредієнти в чашу мультиварки, залити їх заваркою і маслом. Після цього потрібно закрити кришку і поставити режим «Гасіння» на півтори години. Після того, як риба приготуватися, її потрібно викласти на блюдо, охолодити і подавати під соусом з чаші.

Рецепт шпрот в скороварці

Приготувати продукт тут вийде не тільки смачно. Але і швидко завдяки високому тиску. Приготовлена в результаті закуска буквально тане в роті, і все тому, що кісточки в рибі розм’якшуються повністю.

Інгредієнти — дивись рецепт вище. Отже, потрібно викласти рибу і приправу в каструлю, залити все заваркою і олією, закрити кришкою і поставити на вогонь. Після того, як продукт зашипить, вогонь потрібно додати і готувати його протягом 30-50 хвилин. Час залежить від розміру тушок риби. Потім, як шпроти приготуються, скороварку з плити потрібно зняти. Коли шипіння припинитися, зняти кришку, акуратно викласти рибу на блюдо, полити соусом і подавати.

Шпроти в сковороді: другий рецепт

Використовувати такий метод можна, якщо є розсікач — пристрій для рівномірного розподілу вогню по дну сковороду. Він потрібен, щоб соус не выкипал, адже рибу потрібно гасити довго.

Інгредієнти як у попередньому рецепті. Рибу, соус і спеції потрібно викласти в глибоку сковороду з кришкою. Після цього поставити розсікач, а зверху — сковороду. Після того, як все закипить, вогонь потрібно зменшити до самого маленького і закрити сковороду кришкою. Гасити рибку слід протягом 1-1, 5 години. Приготовану страву викласти на тарілку і полити соусом.

Жіночий сайт. Всі права захищені. © 2015