Заморожені ягоди: які ягоди, як правильно заморожувати, зберігання, користь

Настало літо на дачі стали встигати ягоди. І постало питання про їх зберіганні. Часом набереш відро полуниці, малини або смородини, відразу не з’їси, варення варити — вітаміни руйнуються, потім стоїть банку у погребі, пліснявіє. Будь-яку господарку в цьому напрямку виручить заморожування ягід.

Як правильно заморожувати ягоди

Давайте розглянемо основні моменти заморозки ягід.

 

1) У першу чергу визначимося, які ягоди заморожують?

Заморожувати можна все ягоди без винятку. Все, що росте в наших широтах: полуниця, вишня, агрус, смородина, малина, ожина, обліпиха, брусниця, журавлина і т. д.

А) Полуниця.

Ягоду треба промити водою в друшляку, і очистити від плодоніжок.

Процес заморозки полуниці простий: розсипом або в цукровому сиропі.

Розсипом — ви рассыпаете ягоди на піддоні в морозилці, а потім збираєте їх в пакет вже замороженими і складає на постійне місце в морозильній камері.

В цукровому сиропі: великі ягоди разрезаете на дві частини, а дрібні кладете цілими в якусь пластикову ємність (ми зазвичай беремо пластикові контейнери з-під майонезу на 800 грамів або на 1 кг). Поклали один шар — пересипали цукром, потім знову поклали другий шар — пересипали цукром і т. д. — до самого верху. Закриваємо обов’язково кришкою і ставимо на зберігання в морозилку.

Б) Малина.

Малину заморожують тільки розсипом. В цукровому сиропі вона потім, коли розморозиться, несмачна. Мити малину не треба — тоді вона розкисне, подавиться і дасть сік. Відразу насипаєте в піддон морозилки, а потім через годину пересыпаете ягоду в пакет, зав’язуєте і — на зберігання.

Другий варіант заморозки малини — відразу в пакеті, як смородину (див. на фото нижче).

В) Смородина.

Заморожування смородини також може бути розсипом і відразу в пакеті.

Попередньо смородину треба вимити, розсипати на рушник на кухонному столі, щоб вона підсохла протягом 2-3 годин. А потім ложкою складаємо її в пакет частинами. Приблизно 13-15 ложок на один пакет.

Увага!

В процесі заморожування ягоди контактують з киснем повітря. І цей контакт може несприятливо відбитися на збереження вітамінів у ягодах. Тому бажано зберігати ягоди в герметичній тарі, в якій повітря видаляється, або в пакеті, як на фото нижче.

Беремо пакет з ягодою та соломинку.

Вставляємо соломинку в пакет і затискаємо рукою верх пакета, щоб рука щільно обжимала соломинку.

Всасываем в себе все повітря з пакета. Різко видаляємо соломинку, щоб повітря не входив в пакет назад. Зав’язуємо пакет, щільно притримуючи його, щоб не зайшов повітря.

Ось такі пакети з ягодою готові до заморожування.

Г) Агрус, вишня, обліпиху, журавлину, брусницю та інші ягоди правильно заморожувати точно також, як і смородину.

 

2) Строк зберігання заморожених ягід складає від 8 до 12 місяців.

Нещодавно, наприклад, ми дістали полуницю, заморожену рік тому, в минулому липні місяці. І вона була такою ж смачною, як якщо б ми її зібрали тиждень тому і також заморозили.

Так, в результаті процесу заморожування ягоди втрачають певний смак, який притаманний свіжого плоду. Але якщо взяти альтернативу заморожування — сушіння, варення, то в цих випадках смак ще більше втрачається.

Увага!

Зберігання заморожених ягід слід проводити, не доводячи їх до розморожування, а потім до повторної заморозки. У цьому випадку вони дають сік, втрачають вітаміни, і стають вже несмачними.

 

3) Корисні заморожені ягоди і наскільки.

Так, корисні. Взагалі, процес збереження речовин шляхом заморозки давно підтверджено наукою. У серцевої хірургії хворого навіть обкладають мішками з льодом, щоб при зупинці серця під час операції головний мозок не помер би. А при зниженні температури тіла активність процесів знижується, але життєздатність зберігається. Також науці відомі деякі представники тваринного світу, які при замерзанні води зупиняють свою життєдіяльність, а при відтаванні — відновлюють життя.

З ягодами приблизно те ж саме. В процесі заморожування вітаміни практично не руйнуються! Вони руйнуються тільки при розморожуванні після тривалого зберігання.

Тому, щоб зберегти корисність ягід при заморожуванні, зберігати їх рекомендується не більше 10-12 місяців.

Деяких також цікавить калорійність заморожених ягід.

Калорійність досить невелика, і не відрізняється від калорійності свіжих ягід. Адже в процесі заморожування і зберігання ягоди не стали більш жирними, не були обсмажені, не збільшилися в розмірі за рахунок набору білків, жирів або вуглеводів.

 

4) Що зробити з заморожених ягід?

Все, що завгодно!

Моя дружина робить компоти точно також, як зі свіжих ягід, наприклад — ось такий компот із заморожених яблук і чорноплідної горобини. Коли робить торт, дістає з морозилки заморожену вишню. Коли робить маннік на сметані, дістає заморожену полуницю.

А якщо в погребі закінчилося варення, дістає будь-яку ягід і варить варення.

Увага!

Щоб у ягодах збереглися вітаміни при розморожуванні, їх треба правильно розморожувати.

 

5) Як правильно розморожувати ягоди з морозилки?

Ні в якому разі не розморожуйте ягоди в мікрохвильовці! Справа в тому, що мікрохвильовка руйнує молекули води в тканинах ягоди, в результаті чого руйнуються і вітаміни. Тобто вся корисність заморожування таких ягід коту під хвіст.

Правильним буде розморожувати ягоди при кімнатній температурі, якщо вони зберігалися в морозилці розсипом в пакеті, наприклад, це відноситься до малині або полуниці. Якщо ж полуниця зберігалася в цукровому сиропі, то ємність з ягодою можна поставити в каструлю з теплою водою — так полуниця швидше розморозиться.

Ну а такі ягоди, як вишня, обліпиха, аґрус, брусниця, журавлина, можна розморозити в друшляку — насипаєте їх у друшляк, підставляєте під теплу воду, і поступово размораживаете таким чином. Ягоди після такої розморожування як ніби тільки що з куща зірвані.

 

Загалом-то, ми користуємося «послугами» морозильної камери вже 12 років. І не нарадуємося того, що вона у нас є. До вересня вона забита повністю тільки ягодами — всі шість відсіків. І ще в холодильнику морозильна камера з трьох відсіків також наполовину заповнений ягодою. Якщо в нашому домі якесь свято чи свято, всі гості знають, що на столі завжди буде як свіжа (тобто заморожена) ягода з власної дачі, така ж ароматна і смачна, як ніби тільки що зірвана, або якесь страви з цих ягід типу компоту або торта.

Жіночий сайт. Всі права захищені. © 2015